• Weetjes

Aalsterse bibliotheek Utopia wint internationale architectuurprijs!

Weetjes |

Wie had ooit gedacht dat ons geliefde Aalst ooit een wereldstad als New York en een hele resem aan prestigieuze Chinese projecten de loef af zou kunnen steken op vlak van architectuur? Wij zouden het in ieder geval niet kunnen verzinnen hebben, maar vorige week is het toch zomaar even gebeurd tijdens de uitreiking van de internationale toonaangevende ABB LEAF-Awards!

De Aalsterse prijsvogel waar het om gaat is de in 2018 geopende bibliotheek Utopia. Dit gebouw op de historische Pupillensite, ontworpen door de KAAN-architecten uit Rotterdam, huisvest niet alleen de hoofdbibliotheek, maar ook de Academie voor Podiumkunsten. De architecten slaagden erin oude en nieuwe stijlelementen te combineren tot een sterk staaltje originele architectuur! Ook de professionele jury van de LEAF-Awards werd sterk overtuigd door de charme van het gebouw. Ze beloonde het project met een hoofdprijs in de gloednieuwe categorie ‘Best Arts & Culture Building Project’.

Nochtans leek het op de shortlist een bijna onmogelijke opgave. De andere projecten die meedongen naar de eerste plaats kwamen namelijk uit New York en China. Hiernaast leek Aalst natuurlijk wel een héél klein stadje. En toch, het is gelukt! In ware David versus Goliath-stijl kaapte Utopia de prijs weg. De voorheen al mooie prijzenkast van Utopia wordt zo nóg indrukwekkender. De ABB LEAF-Award heeft er het gezelschap van de prijs voor beste bibliotheek van Vlaanderen en de BREEAM Excellent-score voor duurzaamheid. Om het met de woorden van diensthoofd Arnoud Van der Straeten te zeggen: “Aalstenaars mogen terecht trots zijn op hun Utopia.

De prijsuitreiking vond plaats op donderdag 14 oktober, in het Nobu Hotel Portman Square te Londen. De winnaars van maar liefst 19 categorieën werden bekend gemaakt tijdens een grote ceremonie. LEAF staat voluit voor ‘Leading European Architects Forum’. De ceremonie trekt dus heel wat aandacht van toonaangevende architecten van over heel de wereld. Met deze prijs staat Aalst dus even in het middelpunt van de aandacht van architectuurprofessionals en liefhebbers.

Afbeelding © Utopia