• Weetjes

Archeologische vondsten in de Molenstraat

Weetjes |

Reis je geregeld door het centrum? Dan heb je het misschien wel al gemerkt of gehoord: de Molenstraat wordt heraangelegd.

De Molenstraat is een straat met een rijke geschiedenis. Als straten met een ver verleden worden vernieuwd, komen geregeld archeologische vondsten naar boven. Dat vertraagt het bouwproces. Om dat tegen te gaan, werd beslist dat vooraleer de werken starten er een archeologisch onderzoek zou plaatsvinden.

De Molenstraat situeert zich aan de buitenkant van de eerste omwalling van Aalst. Die omwalling stond er in de 11de eeuw. Vanaf de 13de eeuw worden de Molenstraat en de aanpalende gebouwen ook opgenomen in de nieuwe omwalling. In die periode wordt de Dender gekanaliseert en vormt de Molenstraat een belangrijke verbinding tussen de havenwijk en de Grote Markt.

In oktober 2020 werd al een archeologisch vooronderzoek gedaan. In dat onderzoek vonden ze kelders en muren uit huizen die er tot de Tweede Wereldoorlog stonden. Het vooronderzoek stelde ook vast dat oudere vloerniveaus bewaard bleven die mogelijk tot de 16de eeuw teruggaan. Nog diepere niveaus zouden teruggaan naar de 13de eeuw.

Vrijdag 29 januari werd een beerput uit de 17de eeuw opgegraven door SOLVA Dienst Archeologie. De opgraving leverde enkele mooie vondsten op. In beerputten dumpte men niet enkel menselijke uitwerpselen, maar ook gebroken huisraad, afval en verloren voorwerpen konden hier ook belanden.

Wil je alle foto’s zien? Bekijk ze dan via de Facebookpagina ‘SOLVA Dienst Archeologie’

We zijn benieuwd wat het archeologisch onderzoek nog allemaal zal opleveren!

Afbeelding © SOLVA Dienst Archeologie