• Weetjes

Daens was de eerste Vlaamse Life action film met een Oscar-nominatie!

Weetjes |

Wie denkt aan Aalst, denkt aan carnaval, maar denkt ook aan Daens! Augustinus Adolphus Daens was een geestelijke en politicus.

Hij kwam op voor het arme volk dat werd uitgebuit door volksvertegenwoordigers die het Vlaams verafschuwden. Met het daensisme en zijn betrokkenheid in de politiek kwam Daens vaak in conflict met het Vaticaan.

Daens werd gesteund in de kiesstrijd door liberalen en socialisten. Dat zorgde ervoor dat bisschop Stillemans Daens verbood om in het openbaar de mis te lezen. Na enkele tevergeefse waarschuwingen en pogingen om Daens uit de politiek te laten treden, werd hij in 1905 officieel veroordeeld door het Vaticaan. Zo’n 108 jaar later (2015) kreeg Daens eerherstel van de kerk.

Het leven van Daens werd verfilmd door Stijn Conix. Deze film werd in 1992 genomineerd voor een Oscar en was daarmee de eerste Vlaamse Life action film die ooit genomineerd was! Wat een prestatie!

Fun fact: de katoenweverijen en de arbeidersbuurten in Aalst zijn al even verdwenen. Om die in beeld te brengen in de film van Conix, trokken de filmmakers zes weken naar Polen.

Afbeelding © Gids.tv