• Weetjes

De Pieter Coeckestraat: wie was Pieter Coecke van Aelst?

Weetjes |

In Aalst zijn heel wat bekenden met de naam Pieter de revue gepasseerd. Om er maar een paar op te noemen: Pieter Daens; Pieter Paul Rubens, die in opdracht van de Sint-Rochusgilde een schilderij maakt voor de Sint-Martinuskerk; Pieter Bruegel de Oude en Pieter van Aelst, een tapijtwever. Maar kende je ook al Pieter Coecke van Aelst, naar wie de Pieter Coeckestraat genoemd is?

Pieter Coecke werd op 14 augustus 1502 in Aalst geboren en was een creatieve duizendpoot. Hij was een tekenaar, schilder, beeldhouwer, prentkunstenaar, architect en auteur en maakte daarnaast ook nog wandtapijten en gebruikte gebrandschilderd glas. Hij ging in de leer bij Bernard van Orley in Brussel en daarna bij Jan Van Dornicke in Antwerpen. Tijdens een reis naar Italië maakte hij kennis met de renaissancestijl.

Enkele van zijn bekendste werken zijn Laatste Avondmaal, De Heilige Hiëronymus in zijn studie en De aanbidding der wijzen. Ook maakte hij enkele glasramen voor de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

Zijn eerste vrouw was Anna Van Dornicke, dochter van zijn Antwerpse leermeester, met wie hij twee kinderen kreeg. Na haar dood kreeg hij nog twee kinderen met Antonia Van Sant, maar hij zou nooit met haar trouwen. Bij zijn tweede vrouw, Mayken Verhulst, kreeg hij ten slotte nog drie kinderen, waaronder een dochter, Mayken.

Pieter Coecke werd zelf ook leermeester en één van zijn bekendste leerlingen is Pieter Bruegel de Oude. Die zou later, in 1563, trouwen met Mayken Coecke, de dochter van Pieter Coecke. Pieter Coecke zelf heeft dit echter niet meer meegemaakt. Hij stierf 13 jaar eerder, in 1550, op 48-jarige leeftijd.