• Weetjes

De tettentoeren

Weetjes |

Wist je dat het Belfort, ook wel de tettentoeren in de volksmond, de oudste van de Nederlanden is?

Eigenlijk moeten we specifieker zijn. Het belfort van Aalst is het oudste schepenhuis van de Nederlanden. Het belfort bestaat namelijk uit drie delen: het schepenhuis, de belforttoren en het gebiedshuisje. Het werd in 1225 gebouwd en werd sindsdien verschillende keren verwoest en heropgebouwd. De laatste verwoesting gebeurde in 1879. Niet door oorlog of een aanval, maar door vuurwerk!

Het gebiedshuisje is een klein gebouw in gotische stijl aan de rechterzijde. Hier werden vroeger de wetten afgekondigd door de stadhouder voor het volk. Zij verzamelden destijds op de Grote Markt.

De belforttoren zelf deed vroeger dienst als uitkijktoren om te zien of er indringers in de ommuurde stad wouden komen. Dat verklaart waarom er boven in de belforttoren een balkon is. Sinds 1999 is de belforttoren opgenomen in de lijst van het werelderfgoed van UNESCO.

Hierboven lieten we de naam “tettentoeren” vallen. Wist je al waar die bijnaam vandaan komt? In 1960 werden de neogotische cijfers van de klok vervangen door een wijzerplaat. Deze wijzerplaat heeft halve bollen. Sindsdien noemden de Aalstenaars het belfort “de tettentoeren”. De bijnaamt verwijst naar de halve bollen die lijken op borsten of “tetten” .

#mijnstadaalst #lovelocal #belfort

Afbeelding © gundiscover.be