• Weetjes

De vete tussen Aalst en Dendermonde

Weetjes |

In Aalst wordt er wel al eens gespot met de Dendermondenaars en omgekeerd. De vete is goedlachs, maar wist je dat deze vete al eeuwen meegaat?

Om een zicht te krijgen op hoe de vete tot stand kwam, moeten we terug naar de 12de eeuw. In die tijd begon Dendermonde tol te vragen aan schepen die van de Schelde, via de Dender, naar Aalst voeren. Hierdoor moesten schippers soms meerdere keren betalen voor de opening van de sluizen. Een doortocht van en naar Aalst kon een schipper dus bakken geld kosten. Gelukkig kon Aalst in het begin de economische schade beperken door een loskade te gebruiken in Baasrode. Van daaruit gebeurde transport van goederen naar Aalst verder over land. In de 16de eeuw kreeg Dendermonde echter het monopolie op de Schelde. Schippers moesten vanaf dan via Dendermonde varen en tol blijven betalen. Dit was een zware (economische) klap voor onze stad.

Is dat het enige? Nee hoor!

Naast geld hadden Dendermonde en Aalst ook een vete over prestige. Zo lieten verschillende belangrijke historische figuren Aalst voorbij gaan als er belangrijke beslissingen werden gemaakt. Zo gaf Napoleon de Dendermondenaars een rechtbank, Willem van Oranje een legerkazerne en Leopold een spoorlijn tussen Brussel en Gent. Natuurlijk voelden de Aalstenaren zich voorbijgekeken. Dendermondenaars kregen al snel de bijnaam “dikke nek” en Aalstenaars werden dan weer gezien als simpele ajuinboeren.

“Maar waarom is deze vete nog zo actueel”, denk je nu misschien. Wel, het is eigenlijk een groepje Aalsterse studenten die nieuw leven in de vete blies in de jaren ‘50. Als grap probeerden zij het Ros Beiaard van Dendermonde te ontvoeren. Het Ros Beiaard is een folklorisch paard dat deel was van de sage van de Vier Heemskinderen en de hoofdfiguur is van een tienjarlijkse, middeleeuwse ommegang). Het Ros werd beschermd door de Dendermondenaars, maar in hun poging hadden de Aalstenaars iets opgemerkt: de kop van het Ros Beiaard was niet van hout gemaakt, maar van balatum. Banatum was een toen goedkoop en veelgebruikt materiaal voor vloerbekleding. Om te spotten met het paard, integreerden de Aalstenaars het jaar erop een eigen ros in hun carnavalsstoet: Ros Balatum

Vandaag de dag missen de Dendermondenaars en de Aalstenaars nog steeds geen enkele kans om te spotten met elkaar.

Afbeelding © Aalst Carnaval