• Weetjes

Een blik op de “Voil Jeanetten”

Weetjes |

Ben je van Aalst, dan heb je vast al over de “voil jeanetten” gehoord. Maar wist je ook vanwaar die term komt?

Verkleden heeft al altijd bij de vastenavonddagen gehoord. Door de organisatie van verkleedpartijen en vatenavondbals in de 19de eeuw kreeg verkleden nog een grotere rol. In die periode kon de arbeidersbevolking (die het grootste deel van de carnevalisten was) zich geen pracht en praal veroorloven. Chique kostuums zaten er dus ook niet in voor hen. Zij verkleden zich vaak met de oude kleding van hun echtgenoot of echtgenote. Dit was een goedkope oplossing.

De slordige figuren die op straat kwamen werden in de pers bestempeld als schandalig. Ook kregen de term “vuil janetten”. Hoewel ‘Jeanet’ in die periode als scheldwoord werd gebruikt voor een man die zich verkleedde met vrouwenkleren en vuil verwees naar de slordige kledij en het scheldwoord versterkte, staan de ‘Voil Jeanetten’ honderd jaar later symbool voor Aalst Carnaval.

Fun Fact: De voil Jeanetten gebruikten vaak een masker. Dit masker bestond uit een stuk gordijn met drie gaten. Twee voor de ogen en één voor de mond. Zo konden ze via een strootje drinken.

Afbeelding © Aalst Carnaval