• Weetjes

Een kasteel met geschiedenis

Weetjes |

Misschien heb je wel al eens gehoord dat België het meeste aantal kastelen per vierkante meter ter wereld heeft.

Zo vind je ook in Aalst enkele prachtige exemplaren. Kijk maar naar dit beeld van kasteel Terlinden! Wist je dat er heel wat politieke geschiedenis achter het kasteel schuilt?

Zo werd het U-vormig kasteel gebouwd in 1775 waar vroeger een herenboerderij gevestigd was. Het kasteel werd gebouwd op een rechthoekig eliand in het midden van de rechthoekig aangelegde vijver in opdracht van Jaak Angelus Dierickx. Hij was toen de voorzitter van de Raad van Vlaanderen. Jaak was een fervente aanhanger van het Oostenrijks bewind. Het was ook hij die zorgde voor een verbetering en uitbreiding van “het wegennet der Zuidelijke Nederlanden”.

Toen de Franse Revolutie op een einde kwam, was hij niet graag gezien door de patriotten. In 1794 moest hij vluchten naar Rijsel en Gent voor de Franse bezetters. Hierdoor kwam het kasteel in handen van de sansculotten. Het kasteel deed nu dienst als hoofdkwartier voor de administratie van de “garde magasin des vivres”. Enkele jaren later kwam Jan van Langenhove in het kasteel wonen.

Later kwam Frederic Van der Noot de Vrecken in het bezit van het kasteel. Hij werd de eerste Aalsterse burgemeester van onafhankelijk België (van 1833 tot 1848).

In de loop van de jaren deed het kasteel nog dienst als:

– Verblijfplaats voor de paters capucienen in 1917 en 1918 (het klooster op de Capucienenlaan werd door de Duitsers bezet).

– Schuilplaats voor officieren en Engelse piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

– Park voor de jeugdbeweginen sinds 1932 (vooral de Aalsterse scouts)

Wist jij deze wist-je-datjes al over het kasteel?

#mijnstadaalst #lovelocal #kasteelterlinden