• Weetjes

Een stukje Aalst in het Vaticaan

Weetjes |

Misschien heb je al gehoord over de artistieke scheidingswand in de Sint-Martinuskerk in Aalst nu er aan het interieur gewerkt wordt, maar wist je ook al dat er Aalsterse kunst in het Vaticaan hangt?

Om daar een woordje uitleg bij te geven moeten we terug naar de 16de eeuw.

Een van de bekendste figuren uit die periode was Pieter Van Aelst. Zo bekend dat zelfs paus Franciscus zijn naam moet kennen. Een van zijn werken ‘Handelingen der Apostelen’ hangt namelijk in het Vaticaan. Da Handelingen van de Apostelen is een serie van tien wandtapijten. Ze zijn geweven naar de kartonschilderingen van Rafaël en behoren tot de beroemste kunstwerken ooit gemaakt. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van de hoogrenaissance buiten Italië.

Niet abnormaal dat het net het werk van Van Aelst is dat in het Vaticaan hangt. Pieter Van Edingen Van Aelst (geboren in Aalst) was namelijk de bekenste tapijtwever van zijn tijd. Hij leidde zelfs het belangrijkste atelier in Brussel.

Pieter Van Aelst is trouwens niet de enige associatie die Aalst heeft met de textielnijverheid. Zo stond Aalst honderd jaar geleden in de top vijf van Belgische textielsteden. De stad had toen meer dan 800 (!) fabrieken in het stadscentrum en kon daarmee meer dan 10.000 mensen voorzien van werk.

Had jij dit wist-je-datje al gehoord?

#mijnstadaalst #lovelocal #pietervanaelst