• Wat te doen

Ontdek Aalsters vakmanschap op Dag van de Ambachten

Wat te doen |
© Arthur Houtman

Neem je agenda er alvast bij, want onze volgende tip wil je écht niet gemist hebben! Op zondag 21 november is het Dag van de Ambachten in België en ook in Aalst gooien enkele getalenteerde vaklui de deuren van hun atelier open. Grijp deze kans om een unieke rondleiding en demonstraties bij te wonen bij een echte goudsmid, kunstsmederij en de productie van schildersdoeken!

Aalst

In hartje Aalst word je uitgenodigd door Arthur Houtman. Arthur is handelaar in luxeproducten zoals juwelen, maar vooral: een ambachtelijke goudsmid met een enorme passie voor het vak. Van legering tot het afgewerkte juweel, zijn sieraden ontwerpt hij helemaal zelf. En daarvoor gebruikt hij kwaliteitsvol materiaal: 18-karaats goud, parelmoer, email, ebbenhout… Op 21 november krijg je verschillende demonstraties van hoe goud verwerkt wordt tot juwelen. Je komt er ook te weten wat het verschil is tussen verschillende parels en hoe zo’n parelboerderijen er eigenlijk uitzien.

📍 Hoveniersstraat 23 / 2, 9300 Aalst, 10u – 18u

Erembodegem

In Erembodegem opent kunstsmederij De Bruyn de deuren voor jou. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van modern, art nouveau en klassiek ijzerwerk, voor trapleuningen en hekken. Maar de mogelijkheden stoppen daar niet. Ook balkons, meubilair, tuindecoratie, barbeques en nog veel meer, kan afgewerkt worden met sierlijk smeedwerk. Op Dag van de Ambachten kan je een bezoek brengen aan de smidwerkplaats, krijg je doorlopend demonstraties en zie je een overzicht van uitgevoerde werken.

📍 Brusselbaan 19, 9320 Erembodegem, 10u – 18u

Ook Van Mulders-De Knibber gunt jou een inzicht in het werk dat ze doen. Nog voordat een kunstschilder aan zijn meesterwerk kan beginnen, maken ze bij Van Mulders-De Knibber hun eigen meesterwerken: de blanco canvassen. Dat gebeurt nog steeds op dezelfde traditionele, ambachtelijke werkwijze, als deze die door overgrootvader Gustaaf gehanteerd werd. Die werkwijze tonen ze jou graag tijdens een rondleiding en demonstraties. Bovendien mag je zelf ook eens aan den lijve ondervinden hoe moeilijk het is om zo’n doek op een spieraam te spannen. Misschien ontdek je wel een nieuw talent?

📍 Geraardbergsesteenweg 126, 9320 Erembodegem, 11u – 17u

© BVBA Smederij De Bruyn
© PA Van Mulders-De Knibber bv