• Wat te doen

“PROMO”: archeologische tentoonstelling bij Aalsterse handelaars

Wat te doen |

Onder de straatstenen van de Molenstraat hebben verborgen schatten zich vele jaren verstopt. Tot begin dit jaar, toen door ingrijpende infrastructuurwerken de straat opengebroken werd. Voorafgaand aan de eigenlijke werken, vond een archeologisch onderzoek plaats naar de oude huisjes die zich onder de straat bevonden. De vondsten die de archeologen gedaan hebben, kan je tussen 3 oktober en 7 november komen bezichtigen in de vitrines van de handelaars in de winkelstraat.

De eerste vraag die in je opkomt, is misschien ‘Waarom zitten er in hemelsnaam huisjes onder de grond?’. Het zijn natuurlijk geen volledige huizen, maar wel nog stukken van muren en trappen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gebombardeerd en de straat kreeg hierna een ander traject. Een deel van de huisjes die er toen stonden, verdwenen dus onder de nieuwe straat. Uit het recente onderzoek blijkt dat deze huisjes hun oorsprong hadden in de late middeleeuwen!

Er werd besloten om met de vondsten van het onderzoek een tentoonstelling te maken, die voor iedereen toegankelijk is. “PROMO” staat voor ‘Presentatie Resultaten Opgravingen Molenstraat Oilsjt’. Aan de hand van een brochure – die je kan ophalen aan de balie van cc De Werf of in de Werfkapel – kan je alle vondsten ontdekken in de vitrines van de handelaars. Ook voor kinderen van 6 tot 12 jaar wordt een apart luik voorzien.

Afbeelding © Stad Aalst