• Weetjes

Sinds wanneer wordt Aalst Carnaval gevierd?

Weetjes |

Aalst Carnaval kan dit jaar jammer genoeg niet gevierd worden. Maar wist je dat Aalst Carnaval eigenlijk al sinds de middeleeuwen gevierd wordt?

Aalst Carnaval ontstond in de middeleeuwen. De oudste vermelding gaat terug naar 1432! Toen sprak men nog niet over carnaval, maar stond het vooral bekend als vastenavond. Dit werd jaarlijks uitgebreid gevierd op de Grote Markt met een steekspel!

Het steekspel stond symbool voor de seizoenswisseling naar de lente. Het steekspel werd gevoerd tussen zomer en winter. Zomer ging dan zogezegd de strijd aan met de winter. Deze gebeurtenis werd in alle nabije steden verkondigd. Net zoals nu (in normale omstandigheden) kwam er dan een grote massa volk naar Aalst om te vieren.

Sinds 1851 sprak men over Cavalcades. Ook toen werd Aalst Carnaval nog niet georganiseerd door Stad Aalst. Dat is pas sinds 1923. Het is ook pas sinds 1923 dat men de vieringen officieel telt. Wat ga jij het meest missen dit jaar? Als jouw antwoord “smoutebollen met stoofvleessaus en pickles” is, dan hebben we goed nieuws! Johan Mertens van Bistro Denderend Lekker verkoopt deze traditionele snack namelijk door het raam van zijn raam van 13 tot 21 februari. Lees meer informatie over de smoutebollen en hoe je toch Aalst Carnaval een klein beetje kan beleven via http://bit.ly/smoutebollencarnaval

Afbeelding © aalstcarnaval.be