• Weetjes

Waar komt de traditie van de ‘Voil Jeanetten’ vandaan?

Weetjes |
Aalst carnaval Voil Jaenetten
Photographer: Tim Delmoitie | Copyright: Tim Delmoitie

Oilsjteneers zijn massaal in de rouw: dit jaar weer geen Aalst carnaval. Dat virus blijft roet in het eten gooien, ook voor het Aalsterse hoogtepunt van het jaar. Een goed moment om nostalgisch terug te kijken naar onze mooie carnaval tradities. De prins carnaval-titel kan niet iedereen op zijn palmares schrijven, maar we zijn allemaal wel eens ‘Voil Jeanet’ geweest, toch? Je hebt je hoogstwaarschijnlijk al eens afgevraagd: wiens idee was het in hemelsnaam om ons verkleed als vrouw door de stad te begeven? Wij frissen het nog even op voor jullie 👀.

De traditie gaat heel ver terug. Al in de dertiende eeuw werd melding gemaakt van dit gebruik. Een kanunnik uit Hoei, Maurice de Neufmoustier, beschrijft in een lokale kroniek uit 1224 hoe alle mannen uit het dorp tijdens de Pinksterviering als vrouw verkleed de straat opgingen. In Aalst ontstond dit gebruik aan het eind van de 19de eeuw. De arbeiders hadden in der tijd niet genoeg geld om zich dure of deftige carnavalskostuums aan te schaffen. Op een dag was er een groepje die er niet beter op vond dan om gewoon de kleren van hun vrouw aan te trekken. Simpel, maar o zo geniaal. Die traditie is jaren later nog steeds erg aanwezig tijdens de carnavalsvieringen. In Aalst weten ze als geen ander dat ze zichzelf niet al te serieus moeten nemen!

We geven om af te sluiten nog enkele must-wear-attributen mee voor wie zich volgend jaar aan een ‘Voil Jeanet’ wilt wagen. Begin al maar met het verzamelen van een versleten corset, een ‘vellen frak’, een lampenkap als hoed, een 'schoein' kleed, sexy panty’s en last but not least; een pruik om het af te maken.

Stuur ons gerust jullie leukste verhalen uit vorige edities van Aalst carnaval via info@mijnstad.be en wie weet kom je volgende week in ons ‘best of Oilsjt carnaval’ artikel 😎.

Afbeelding © Tim Delmoitie