• Weetjes

Wie was Anna Snel?

Weetjes |

In de buurt van het Begijnhof in Aalst kan je de Anna Snelstraat vinden. Deze straat was tot voor 2004 vernoemd naar Bertha Dendeken, maar werd daarna vernoemd naar Anna Snel. Maar wie was deze vrouw eigenlijk?

Anna Snel was tijdens haar leven een voorvechtster van vrouwenrechten. Al als 18-jarige deed de Aalsterse in 1890 mee aan een betoging in Gent. De treinreis die ze hiervoor moest maken, kostte in die tijd nog behoorlijk wat geld. Bijna had ze niet aan de betoging kunnen deelnemen, omdat ze haar bijeengespaarde centen kort voor de geplande reis verloor. Gelukkig kreeg ze steun van haar medestanders, die haar het geld leenden en kon ze haar korte avontuur toch aanvatten.

In het dagelijkse leven werkte Anna als textielarbeidster in een fabriek. In 1896 trouwde ze met Theodoor De Wolf. Samen kregen ze twee kinderen, Albert en Mathilde, en hebben ze op verschillende plekken in Aalst gewoond. Een van deze woonplaatsen bevond zich in de straat die later naar haar genoemd werd.

Anna was zeer actief in de socialistische vrouwenbond, en was een graag gezien figuur. In 1921 stelde ze zich kandidaat in de verkiezingen voor de gemeenteraad en werd ze de eerste vrouw die een zitje in de Aalsterse gemeenteraad kon veroveren. Straf, want in 1921 mochten vrouwen zich voor het eerst kandidaat stellen, maar hadden ze nog geen stemrecht!

Afbeelding © Lieven De Bondt