• Wat te doen

Antwerpse tuinen uit de baroktijd

Wat te doen |

Weet je wat Peter Paul Rubens, Burgemeester Nicolaas Rockox en Christoffel Plantijn en de familie Moretus met elkaar gemeen hebben? Ze hadden alle drie huizen met oogverblindend mooie tuinen. En die tuinen zijn er nog steeds! Heerlijke oases van rust, pal in het Antwerpse stadscentrum.

Rubens, de Moretussen en Rockox haalden de mosterd voor hun stadstuin bij de Grieken en Romeinen in de oudheid. Voor hen was hun tuin voedsel voor de geest. Bovendien werd het gezien als een plaats van vrede en rust, een toevluchtsoord voor het stadsleven, een oord om met elkaar te converseren en een plek voor religieuze en symbolische betekenis.

Hun tuin was hun paradepaardje. De 17de eeuw was een tijd waarin de wereld alsmaar groter werd. Welgestelde burgers zoals Rubens en Rockox pronkten maar al te graag met hun speciale, vaak exotische en dure planten. In veel gevallen kwamen die uit Zuid-Europa, maar ook uit Azië en Amerika.

Breng je een bezoekje? Vergeet dan je museumpas niet! Koop je museumpas voor slechts €59 en geniet voor een heel jaar van gratis bezoeken en grote kortingen voor meer dan 200 musea en tentoonstellingen! Neem gauw een kijkje op https://www.museumpassmusees.be/nl.

Wist je trouwens dat Het Museum Plantin-Moretus een schat aan prenten en tekeningen telt die de evolutie van de tuin beeldig illustreren? Je kan deze tentoonstelling online bekijken op hun website.

Veel kijkplezier!

Foto © Rubenshuis – Stad Antwerpen