• Nostalgie
  • Weetjes

Constant De Kinder, ‘de auteur van Jan zonder Vrees’

Weetjes |

“Duizend sterren, bij volle maan…” Als je bijna spontaan begon mee te zingen, dan weet je vast dat dit het begin is van het liedje “Jan zonder Vrees” van Spring. Zo niet, dan weet je het nu. Jan zonder Vrees is hier niet de hertog die je in de geschiedenisboeken kan vinden, maar wel een Antwerps folkloristisch figuur.

Er bestaan talrijke sagen rond de sterke figuur die voor niks of niemand bang is en in 1910 schreef Constant De Kinder er een populaire jeugdroman over. Daarin werd Jan geboren in 1410 in het Krabbenstraatje in Antwerpen en werd hij opgevoed door zijn ‘grootje’ (grootmoeder) Moeder Neeltje. Hij is ijzersterk, komt op voor de zwakkeren en roept ‘Bij de muts van mijn grootje!’ wanneer iets hem verbaast of kwaad maakt. In het boek ‘De wonderlijke lotgevallen van Jan zonder Vrees’ vertelt Constant De Kinder over Jans omzwervingen en heldendaden.

Constant De Kinder werd geboren op 13 april 1863 en stierf in 1943. Hij was een Vlaams onderwijzer en -uiteraard- schrijver. Naast ‘De wonderlijke lotgevallen van Jan zonder Vrees’ heeft hij nog meer boeken geschreven. ‘Bibi, Comedie in één bedrijf’ (1902), ‘Gemeene (Bertrand, de Zwarte Jager) een verhaal uit de XIIe eeuw’ (1914), ‘Een drama in het Woud en andere verhalen’ (1930), ‘Jan Olieslagers, de Antwerpse duivel’ (1936), ‘De zegepraal der moederliefde (een Limburgsch sprookje)’ (1941) en ‘Cambrinus, de bierkoning’ (1941). Hij werd begraven op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof.