• Weetjes

De bijzonderheden van de Antwerpse haven

Weetjes |

We mogen in Antwerpen best trots zijn op onze haven. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van onze economie. Wist je trouwens dat onze haven de grootste sluis ter wereld heeft?

De haven van Antwerpen is een echte diepzeehaven. Je zou het nochtans niet direct zeggen, zo’n 80 kilometer landinwaarts. Dit maakt de haven dan ook echt uniek. Fruit, koffie, of staal… alle producten kunnen door deze ligging van de haven veel sneller in het binnenland van Europa terechtkomen, en dat maakt het natuurlijk ook heel interessant.

Juist door die ligging vinden wij het nog straffer dat de grootste doksluis in de wereld hier te vinden is. Wel 500 meter lang en 68 meter breed! En om zo’n constructie te bouwen, is er heel veel staal nodig. Drie maal meer dan voor de Eiffeltoren. Gelukkig weten wij een haven vlakbij, waar er zo veel staal aangevoerd kan worden 😉 Bovendien is de sluis ook leuk afgewerkt met een muurschildering van graffitikunstenaar Cazn.

Je kan de haven zelf ontdekken, met de boot of op de fiets. Wil je meer weten over de haven, lees dan zeker eens deze weetjes!

Afbeelding © Jan Crab