• Nostalgie

Het begin van een koekjesimperium

Nostalgie |

De geur van versgebakken koekjes. Zalig! Wie vroeger de trein nam tot in de kern van de stad kon bij het uitstappen steeds genieten van de geur van versgebakken koekjes. Die heerlijke geur was afkomstig van de koekjesfabriek van De Beukelaer in de Lange Kievitstraat.

Ook wanneer je doorreed tot aan de Zuidstatie waaide de geur van verse koekjes je tegemoet. Die werden gebakken in de fabriek van Biscuiterie Parein, vlakbij het station gelegen, op de grote driehoekige site tussen de Brussel-, de Ieper- en de Montignystraat.

Deze Belgische onderneming dateert uit het tijdperk van voorvader Edouard Parein, een lokale handelaar die zich specialiseerde in de invoer van bloem uit de USA. Blijkbaar was hij zo bekend dat de facturen uit de Verenigde Staten spontaan hun juiste bestemming kregen. In zijn familie deed het de ronde dat hij fortuin gemaakt heeft door een simpele schrijffout. Hij had één boot bloem besteld, maar had er tien gekregen. Zo kwam hij tot de ontdekking dat de prijs van bloem verdrievoudigd was als een gevolg van de politieke ontwikkeling.

In 1890 nam hij de fabriek Biscuits Cordemans Fils uit Borgerhout over, met de bedoeling om een nieuwe afzetmarkt te openen voor bloem. Het toenmalige logo, een alerte Bretoense postbode, werd overgenomen. In de daaropvolgende jaren werd het logo uiteraard gemoderniseerd. Nog tot 1958 sierde het de verpakkingen en vrachtwagens van Parein.

De koekjesfabriek kende al snel een enorme groei. Al gauw barst de Cordemansfabriek uit haar voegen, dus wordt een terrein aangekocht van 2200 m2. Het terrein bevindt zich op de site van de wereldtentoonstelling van 1894, in het zuiden van de stad Antwerpen. In 1904 beslaat de koekjesfabriek 5000 m² en verdienen 200 arbeiders er hun brood.

Edouard’s zoon, Louis Parein, krikt het imago verder op door de introductie van een nieuw logo, nieuwe verpakkingen, gedeponeerde merknamen etc. Wist je trouwens dat hij de uitvinder is van het eerste Europese gezouten aperitiefkoekje?

in 2014 gingen de voormalige gebouwen van Parein – met uitzondering van twee zijvleugels – helaas finaal tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe hogeschoolcampus en zo’n 5.500 studenten.

Foto © archiefpunt.be