• Weetjes

Het café van meer dan 600 jaar oud

Weetjes |

Als echte Antwerpenaar ben je natuurlijk bekend met café ‘Den Engel’ op de Grote Markt. Een zalig bruin café waar de uitspraak “mijn thuis is waar mijn Stella staat” centraal staat. Wist je ook dat het café al een groot verleden achter zich heeft?

Het verhaal van café ‘Den Engel’ gaat terug tot de 14de eeuw. In die eeuw stond het pand als bekend als ‘Den Engel’. In de 15de eeuw werd het pand, zoals bijna alle huizen op de Grote Markt, eigendom van kooplieden. In 1465 was het bijvoorbeeld in het bezit van Brugs koopman Francois Gheraerts. Die verkocht het op zijn beurt aan Thielman Palm. Het pand is door de loop van de jaren nog door verschillende handen gepasseerd; Peter Oeyls, Francois Lycoops, Lenaert van Uffel… tot er in 1740 een drogisterij te vinden was. Je kan nog steeds een verwijzing naar de drogisterij vinden op de gevel van het café. In begin 1900 werd het pand gerenoveerd en werd het een café.

Fun fact: het huidige pand was niet altijd een hoekhuis. Het hoekhuis kwam er pas toen de Braderijstraat werd verbreed in de 20ste eeuw. Hiervoor moest het oorspronkelijke hoekhuis “Tafeltje rond” dat er te vinden was wijken.

Afbeelding © Den Engel