• Eten en drinken
  • Weetjes

Het Pomphuis: een historisch restaurant!

Weetjes |

Toen we jullie eind 2021 vroegen waar jullie graag een Cadeaubon Antwerpen zouden spenderen, werd ons uit de inzendingen een en ander duidelijk. Zoals: de Antwerpenaar is dol op restaurant het Pomphuis!

Het restaurant heeft dan ook een zeer boeiende vaste kaart en dessertkaart, maar ook een lunch- en suggestiemenu met 2 of 3 gangen. En als je jezelf echt wil verwennen is er natuurlijk ook een deskundig samengestelde wijnkaart. Naast het restaurant is er ook een lounge waar je welkom bent voor een drankje en bij mooi weer kan je op het terras genieten van het uitzicht op de Antwerpse Haven. Nog een troef van het Pomphuis: De Ark, een drijvende evenementenhal!

Maar wat misschien nog wel boeiender is dan de menukaart (jij beslist), is de geschiedenis van dit gebouw. Het Pomphuis werd in 1918 gebouwd en in gebruik genomen na de afwerking in 1920 als – welja – een pomphuis. De functie van dit pomphuis was om droogdok n° 7 leeg te pompen. Zo kon een schip er onderhouden, geladen en gelost worden. Dat lukte in twee uur tijd. Het intussen verdwenen droogdok (omwille van een verbreding van het Albertkanaal) werd vaak gebruikt door de ‘Red Star Line’ rederij. Nee, dat is niet de rederij van de Titanic – dat was de ‘White Star Line’. Wel was het een rederij waar Albert Einstein regelmatig passagier was.

De bouwstijl van het Pomphuis kan omschreven worden als eclectisch met kenmerken van art-nouveau. Ook aanwezig: een indrukwekkende, 7 meter diepe put, metalen galerijen met sierlijke ijzeren borstweringen en hoge rondboogvensters met de nog steeds originele metalen roedenverdeling. Geen toeval dus dat monumentenzorg een stokje voor de afbraak van het gebouw stak, in 1996. Uit verschillende voorstellen voor de herbestemming van het gebouw, werd uiteindelijk het restaurant gekozen. Goede keuze, als je het ons vraagt!

Heb je zelf zin om te dineren met zicht op de haven en het gebouw van wat dichterbij te leren kennen? Reserveer je tafel via www.hetpomphuis.be/nl.

Afbeelding © Het Pomphuis