• Nostalgie
  • Weetjes

Huh?! De Olympische Spelen hadden kunstcompetities in 1920 – met Antwerpse gouden medaille!

Weetjes |

Zijn er hier nog mensen die zich gisteravond in de zetel genesteld hebben en op de zender Één naar ‘Het Hoogste Bod’ hebben gekeken? In dit programma maak je kennis met bijzondere kunststukken, het verhaal erachter en vooral: de waarde die eraan gehecht wordt. Een bescheiden stukje high culture, voor wie met momenten toch liever eens in zijn luie zetel wil blijven hangen. Nu, gisteren ging mijn aandacht onmiddellijk naar een bronzen beeldje, dat gemaakt is door de Antwerpse animalier – een kunstenaar gespecialiseerd in realistische dieren – Albéric Collin. Daar wou ik meer over weten!

Een simpele Wikipediazoektocht leverde echter niet veel op. De pagina van Albéric bestaat uit amper twee zinnen. De standaard informatie: de geboorte- en sterfdatum (6 april 1886 tot 27 februari 1962), zijn nationaliteit en beroep (Belgische animalier beeldhouwer). De tweede zin echter, stelde dat de kunstenaar in 1920 een gouden medaille behaald had in de kunstcompetities van de Olympische Spelen in Antwerpen, in de categorie beeldhouwen met zijn sculptuur ‘La Force’. Een mooie prestatie, ongetwijfeld, maar over die kunstcompetities in de Olympische Spelen wilde ik nog wat meer informatie!

Tussen 1912 en 1948 werden de kunstcompetities 7 keer georganiseerd. In 1920 was men toe aan de tweede editie, waarin er 5 kunstdisciplines onderscheiden werden: architectuur, literatuur, muziek, schilderen en beeldhouwen. In die laatste categorie veroverde Albéric Collin de eerste plaats. Ook de derde plaats in die categorie werd door een Belg behaald en ook in de disciplines literatuur, muziek en schilderen slaagde een Belg erin een podiumplaats te behalen. Later werden er trouwens nog wat meer disciplines toegevoegd. Het totale aantal deelnemers in kunstdisciplines tijdens de 7 Olympische Spelen bedroeg uiteindelijk meer dan 1800. Na 1948 werden de kunstcompetities definitief van het programma geschrapt, omdat het IOC het niet vond kunnen dat de meeste deelnemers professionelen waren.

Nog enkele weetjes:

  • Albéric Collin baseerde zich voor zijn sculpturen op dieren in de Antwerpse Zoo.
  • België behaalde tijdens die 7 Spelen in totaal 8 medailles in kunstcompetities: 2 gouden, 2 zilveren en 5 bronzen.
  • De kunstcompetities werden georganiseerd in 1912, 1920, 1924, 1928, 1932, 1936 en 1948.
  • Het was Pierre de Coubertin zelf die de sport en kunst wilde verenigen.

Afbeelding © Stad Antwerpen