• Nostalgie

In de kijker: De uitvinder van de Antwerpse Handjes

Nostalgie |

Wist je dat de uitvinder van de Antwerpse handjes afkomstig is uit Amsterdam? De Joodse bakker Jos Hakker (de man uiterst links op de foto) bedacht deze lekkernij in 1934. Hij leerde de kneepjes van het vak tijdens de opleiding banketbakker die hij volgde in het Amsterdams weeshuis waarin hij verbleef met zijn broers. Na zijn opleiding trok hij naar Antwerpen om er zijn eerste werkervaring op te doen in de bakkerij van het gezin Simons-Kahn. Op de werkvloer leerde Jos zijn vrouw, de Nederlandse Rachel Simons, kennen. Samen openden ze hun eigen bakkerij in de Provinciestraat. Daar vond je onder andere Nederlandse zoetigheden en Belgische chocolade.

Zoals hierboven vermeld bedacht bakker Hakker de Antwerpse Handjes in 1934. Dat deed hij naar aanleiding van een wedstrijd die de Antwerpse Meesterbanketbakkersvereniging had uitgeroepen. Ze waren op zoek naar een nieuwe Antwerpse specialiteit. Jos won met zijn Antwerpse Handjes de hoofdprijs.

Het ging Jos helaas niet altijd voor de wind. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt voor deportatie naar Auschwitz-Birkenau nadat twee collaborateurs hem hadden verraden. Hij werd eerst ondergebracht in Kazerne Dossin te Mechelen om van daaruit, samen met 1.622 andere inzittenden, te vertrekken naar Auschwitz. Gelukkig konden er enkele tientallen ontsnappen, waaronder ook Jos Hakker. Hij keerde terug naar België om daar dan onder te duiken. Na de bevrijding publiceerde hij het boek ‘De geheimzinnige Kazerne Dossin – Deportatiekamp der Joden’ waarin hij nauwkeurig beschreef wat hij allemaal in de kazerne had gezien en meegemaakt. Het is tot op vandaag een uniek document over de Jodenvervolging in België.

Dit verhaal kent gelukkig een mooi einde. Na zijn terugkeer in Antwerpen heropent hij samen met zijn zoon de bakkerij in de Provinciestraat, waar zijn Anwerpse Handjes een gigantisch succes kenden. Nu nog zijn ze super populair in Antwerpen en omstreken.

Foto © Kazerne Dossin – Fonds Hakker-Wach (KD_00362)