• Weetjes

Ken jij het verhaal van Nello en Patrasche?

Weetjes |
© Batist Vermeulen | by Tist – Visit Antwerpen

Dit beeld op de Handschoenmarkt ken je misschien wel. Maar ken je ook het verhaal erachter? Het beeld is geïnspireerd op het verhaal A Dog of Flanders van de Engelse auteur Marie Louise de la Ramée, over de jongen Nello en de hond Patrasche. Het verhaal is enorm populair in Japan, Korea en de Filippijnen, maar speelt zich af in – jawel – Hoboken en Antwerpen!

In de 19e eeuw verliest Nello op tweejarige leeftijd zijn moeder en wordt hij vanaf dan opgevoed in Antwerpen, door zijn arme grootvader. Wanneer ze de bijna doodgeslagen hond Patrasche tegenkomen, nemen ze hem in huis. Nello vormt een hechte vriendschap met de hond, en samen trekken ze iedere dag met de melkkar naar de stad om meer geld te kunnen verdienen om de huur te betalen. Nello kent in het verhaal veel tegenslagen en het verhaal kent een triest einde. Maar toch ziet Visit Antwerp er iets moois in: “In dit ontroerend en atypisch kerstverhaal zit een boodschap van trots en onvoorwaardelijke vriendschap.”

Deze kerstperiode is misschien wel een geschikt moment om het volledige verhaal eens te lezen? Enkele bekenden die je in het verhaal zal tegenkomen: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de schilderijen van Rubens!