• Weetjes

Oorlogsbunkers in Antwerpen

Weetjes |

Wist je dat er in het Stadspark nog originele bunkers liggen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd? Dit uniek stukje Atlantikwall maakte deel uit van de kustverdedigingslinie van de Duitsers. Ze zijn zo moeilijk zichtbaar, dat ze symbool staan voor verbergen.

In 1943 verhuisde het hoofdkwartier van de Antwerpse verdedigingslinie, die eerder gelegen was in Brasschaat en Merksem, naar het Stadspark. Precies daarom werden de bunkers gebouwd. Vanaf dat moment gold in het stadspark een ‘Sperrgebiet’. Burgers konden het park enkel betreden met een speciaal pasje, ook wel ‘Ausweiss’ genoemd.

Twee van de vijf bunkers dienden als schuilkelder voor bij een bombardement. Verder had je ook nog een personeelsbunker, die plaats bood voor twee groepen van 10 soldaten en was voorzien van stapelbedden, klapstoeltjes, een kachel en luchtzuiveringsinstallatie. In slechts 12 weken werd deze bunker gebouwd.

De twee laatste bunkers waren commandobunkers. Hier moesten de bevelvoerder en staf van de 'Abschnitt Antwerpen' de verdediging van Antwerpen en haar haven aansturen.

Foto © Rudi Rasker