• Weetjes

Prins Laurent is fan van de Koning van de Vogelenmarkt

Weetjes |

Op het filmpje zie je Marc de Meier, de ‘Koning van de Vogelenmarkt’. Zijn grootste fan is trouwens prins Laurent! Hij had dit filmpje al meermaals bekeken en ging telkens kapot van het lachen. Daarom besloot hij dat hij de man in kwestie eens wou ontmoeten. En zo gezegd zo gedaan!

In 1951 vond de eerste verkiezing van de ‘Koning van de Vogelenmarkt’ plaats. Pas in 1973 werd er ook een ‘Koningin van de Vogelenmarkt’ verkozen. Men wordt beoordeeld op verschillende factoren zoals hoe de stand er uit springt, de welbespraaktheid van de standwerker, de manier waarop hij zijn toehoorders weet te boeien en entertainen,… Wie tot drie keer na elkaar verkozen wordt, wordt benoemd tot keizer of keizerin.

Wist je dit trouwens al over de Vogelenmarkt?

Vroeger ging deze markt door op de Meir. Historicus Floris Prims schreef: “Op de vroegere Vogelenmarkt vond men eendvogels, gans, snep, veldhoenderen, reiger, putoer, quack, kapuin en hen, benevens smalvogelen of klein gevogelte. Natuurlijk mochten haas en konijn niet ontbreken”

Pas in 1912 verhuisde de markt naar de Oude Vaartplaats, een ruimere locatie waar ze vanaf dan ook kleding, schoenen, voeding en antiek verkocht. In de jaren 50 en 60 van vorige eeuw was de markt vooral bekend als één van de grootste markten van Vlaanderen voor post-en wedstrijdduiven.