• Nostalgie

Van wielerpiste tot walhalla voor internationale vedetten

Nostalgie |

Wat begon als een droom van enkele idealisten, werd werkelijkheid: een indoorpiste in Antwerpen die de grootste van Europa moest worden. Op 11 januari 1932 werd de eerste steen gelegd van ons Sportpaleis. Exact 21 maanden later vond de oplevering plaats. Je kan je wel inbeelden dat zo’n wielerpiste menig internationale wielergoden lokte. Ronsse, Kaers, Bruneel, Van Steenbergen, Ockers, “Poeske” Scherens, Willy “Rupske” Lauwers, Derksens, Van Looy, Pijnenburg, Schulte, Peters, Post, Merckx, Sercu, De Vlaeminck, Maertens, Pijnen, Clarck,… Allen vereerden ze het Sportpaleis met hun aanwezigheid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de wielerpiste het zwaar te verduren. Het regende granaten, obussen en ontelbare schrapnels en kogels. De zware herstellingskosten zorgden ervoor dat er voor een nieuwe koers werd gekozen. De wielerwedstrijden en andere sportieve activiteiten brachten namelijk niet genoeg geld in het laatje. Wat dan wel? Grote spektakels met internationale beroemdheden. Dit heeft er voor gezorgd dat het Sportpaleis floreerde en is geworden zoals we het vandaag (in normale omstandigheden) kennen.

Wist je trouwens dat kleedkamer 13 niet bestaat in de Backstage van het Sportpaleis? Dit komt omdat veel (vooral Amerikaanse) artiesten bijgelovig zijn en vrezen dat nummer 13 hen ongeluk gaat bezorgen.

Wat was jouw favoriete moment in dit iconische Antwerpse gebouw?

Foto © FelixArchief – Stadsarchief Antwerpen