• Nostalgie
  • Wat te doen

Veur maai a Koninkske!

Wat te doen |

Hoe zalig is deze oude vrachtwagen van Brouwerij De Koninck! Al sinds 1833 worden hier heerlijke bieren gebrouwen. Ons geliefd ‘Bolleke’, genoemd naar het bolvormig glas, zag voor de allereerste keer het daglicht in 1913.

De geschiedenis van de Antwerpse brouwerij gaat terug naar 1827. In dat jaar kocht Joseph Henricus De Koninck de herberg ‘De Plaisante Hof’ op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Na zijn dood transformeerde zijn vrouw de herberg tot ‘Brouwerij De Hand’. Ze vond de inspiratie voor de naam bij een grenspaal daar vlakbij. Op die grenspaal stond een gebeeldhouwde hand. Die hand zie je nu nog steeds terug in het logo van de brouwerij.

De naam van de brouwerij werd pas gewijzigd toen zoon Carolus De Koninck de brouwerij overnam. Vanaf 1912 ging de brouwerij als Brasserie Charles De Koninck door het leven. De creatie van het Bolleke hebben we dan weer te danken aan de volgende eigenaar Florent van Bauwel en Joseph Van den Bogaert.

In 1949 was het de beurt aan Modeste, de zoon van Joseph. Hij stond meer dan 50 jaar aan het roer van de brouwerij en werd opgevolgd door zijn zonen Bernard en Dominique. Intussen heeft Dennis De Potter het er al meer dan 20 jaar voor het zeggen.

Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van de brouwerij? Dan is de interactieve tour door de Stadsbrouwerij een ‘must-see’ én een ‘must-do’! Je kan de tour volledig op je eigen tempo doen. Tijdens de tour sjees je door’t Stad in een oude camionette, beland je midden in een bollekesglas, wandel je hoog boven de brouwzaal en kan je jouw tapkunsten bewijzen.

Benieuwd? Boek dan snel je tour via http://bit.ly/interactievetourDeKoninck

Foto © Delcampe