• Nostalgie

De eerste kinderboerderij van Vlaanderen is meer dan 600 jaar oud!

Nostalgie |
ASSEBROEK

Vandaag kennen we “de Zeven Torentjes” als de kinderboerderij in Assebroek. Maar oorspronkelijk noemde dit domein “Ter Leyen”. Die naam kwam van de familie die de hoeve verschillende generaties als eigendom had.

Het domein werd sinds 1372 uitgeleend als feodaal leen. Het domein maakte doorheen de jaren veel historische gebeurtenissen mee. Zo werd het gebied in de 15de eeuw verwoest tijdens de Vlaamse Opstand tegen Maximiliaan. Dit was een opstand van de Bruggelingen tegen Maximiliaan van Oostenrijk. Na de opstand kende het gebied verschillende eigenaars en verschillende functies. In de 16de eeuw was dit domein bijvoorbeeld in handen van de familie Le Gros en diende het als zomerverblijf voor de familie. Gelijktijdig baatte een landbouwer hier het neerhof uit.

Op het hoogtepunt heeft het domein een omwald kasteel met voorpoort, stenen brug en een duiventoren. Een duiventoren was in die tijd een teken van status. Het is ook aan de duiventoren dat het domein uiteindelijk de naam “De Zeven Torentjes” te danken heeft.

In 1972 koopt Brugge de restanten van het ondertussen vervallen gebied op. Een groot deel werd verkaveld. Uiteindelijk doet ‘De Zeven Torentjes’ in 1978 de deuren open als eerste kinderboerderij in Vlaanderen.

Leuk om te denken dat je kinderen hier kunnen rondravotten op een stukje Brugse geschiedenis dat meer dan 600 jaar teruggaat!

Afbeelding © Geneanet