• Eten en drinken
  • Weetjes

‘De Frieteter’ wordt ingehuldigd vlak voor Week van de Friet

Weetjes |

Binnenkort is het weer zover: Week van de Friet! Een week volledig in het teken van onze nationale trots. Dit jaar loopt de Week van de Friet van 29 november tot 5 december. En in Brugge zijn ze er nog een dagje vroeger bij! Daar wordt op 28 november al een nieuw standbeeld op de Markt ingehuldigd, in het frietjesthema. Het standbeeld is een man die van een puntzak frietjes geniet, ter hoogte van het rechtse frietkraam aan het Belfort.

Het standbeeld komt er op initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Daar noemen ze het een ultiem eerbetoon aan onze Belgische culinaire trots. Het beeld kreeg enkel een tijdelijke vergunning van de stad, en zal dus volgend jaar rond deze tijd ook weer verdwijnen. Maar ga voor die tijd zeker eens langs! Volgens ons kan het fantastische instagramfoto’s opleveren. 😉

Om de geschiedenis van de frietkramen op de Markt uit te leggen, gaan we terug naar 1863. Toen deden de eerste frietjes in Brugge hun intrede op de meifoor. Gek toch? Dat is slechts 157 jaar geleden! We kunnen ons geen leven zonder frietjes voorstellen. Hoe dan ook, sinds dat jaar kon je dagelijks terecht bij één van de twee frietkramen op de Markt. Wisten jullie dat er al zo lang frietkramen op de Markt staan?

Nog een leuk weetje over de frietkramen: om de drie jaar wordt het uitbaatrecht van de kramen verleend aan de hoogste bieder.

En voor wie niet genoeg krijgt van de weetjes over frieten:

🍟 80% van de Belgen is ervan overtuigd dat onze frietjes uniek zijn

🍟 67% van de Belgen mist frietjes van de frituur op reis

🍟 80% van de Belgen gaat steeds naar dezelfde frituur

🍟 Mayonaise is met een voorsprong van 41% de populairste saus

🍟 51% van de Belgen gaat minstens één keer per maand naar de frituur.

Wat is jouw vaste bestelling bij de frituur?

Afbeelding © Visit Flanders