• Weetjes

De legende van de Blinde Ezelstraat

Weetjes |

Een van de grootste slagen van Brugge was De slag op het Bevershoutveld. Het was een slag tussen de Bruggelingen en de Gentenaren. De Gentenaren hadden deze slag gewonnen en vierden hun overwinning in het centrum van Brugge.

Toen het oog van de Gentenaren viel op de gouden draak die pronkte op de toren van de Sint-Donaaskathedraal, werd er beslist dat dit een mooie oorlogsschat zou zijn. De draak werd op een kar geladen en zou naar Gent gevoerd worden.

Maar net alsof de ezels die de kar moesten trekken niet wouden dat de draak in Gent zou belanden, weigerden de ezels een voet te verzetten. Na veel pogingen om de ezels te bewegen wisten de Gentenaars zich geen raad meer. Wortels hielpen niet, peper onder de neus houden hielp niet, niets.

Toen kwam een barbaar met een barbaars idee: “Brand de ogen uit!”, riep hij. En jammer genoeg deden ze dat ook. De arme dieren wisten nu niet meer waar ze liepen. Uiteindelijk kregen de Gentenaars op die manier de ezels uit Brugge weg en Gent in. Sindsdien pronkt de draak op het belfort van Gent.

Later werd het straatje waar dit allemaal gebeurde in naam van de twee ezels genoemd: de Blinde Ezelstraat. Hier kwam later ook een herberg in dezelfde naam: “In den Blinden Ezel”

Een andere verklaring voor de naam is eentje van Karel De Flou. Zo zou de naam verwijzen naar de gewoonte van de brouwers om ezels te blinddoeken in de tredmolen van de mouterij. Zo zou worden verhinderd dat de ezels duizelig werden.

Wat denk jij? Geloof jij de legende of volg je eerder de uitleg van Karel De Flou?

#mijnstadbrugge #lovelocal #blindeezelstraat