• Nostalgie

De Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek

Nostalgie |

Zegt de naam ‘IFF Brugge’ je iets? Misschien is de site jou beter bekend als ‘de gistfabriek’, zoals het in de volksmond eerder genoemd wordt. Dit jaar zal het 125 jaar geleden zijn dat Jules Verstraete op die plek zijn gistfabriek startte, in 1897.

Maar de site was al veel eerder in handen van zijn familie. In 1860 kocht de familie Verstraete-Lycke de terreinen om er een landbouwstokerij uit te baten. Tot Jules er de gistfabriek oprichtte. Amper enkele maanden later werd Jules’ gistfabriek overgenomen door een bedrijf uit Delft: de Nederlandsche gist- en spiritusfabriek. Zoals de naam doet vermoeden, bestond de hoofdactiviteit uit het produceren van gist en alcohol en dat zou zo blijven tot 1969. In dat jaar werd er beslist dat de productie van gist en alcohol plaats zou ruimen voor de biotechnologische productie van enzymen, wat vandaag de dag nog steeds de hoofdactiviteit is.

Maar volkse benaming zijn hardnekkig, dus ook al worden er nu enzymen geproduceerd, toch blijft de fabriek beter gekend als ‘de gistfabriek’. Het onroerend erfgoed is gedeeltelijk beschermd en enkel historische stukken uit de collectie die zich in de kelders van de gebouwen bevonden, zijn geschonken aan de Erfgoedcel Brugge. En dat bevindt zich… in de voormalige pakhuizen van de gistfabriek.