• Eten en drinken

De wijnhandel in Brugge die ouder is dan België: Wijnen Feys bestaat 200 jaar!

Eten en drinken |

1822 was een jaar vol bijzonderheden. Zo werden in dat jaar het kunstgebit, de eerste rekenmachine en een eenvoudige elektromotor uitgevonden, de Egyptische hiërogliefen werden ontcijferd met behulp van de Steen van Rosetta en in Nederland werd een twaalfstedentocht geschaatst. En: in Diksmuide zag Wijnen Feys het levenslicht dankzij Pieter-Jozef Feys! Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde de zaak naar ons mooie Brugge en is de wijnhandel hier nagenoeg uitgegroeid tot een Brugs monument.

Pas in 1966 nam het familiebedrijf intrek in de historische kelders van de toenmalige brouwerij Van Houtryve. 5 generaties lang bleef het in handen van de familie Feys, waarna het werd overgenomen door Michel Van Acker in 1992. Maar het is niet minder dan toen nog steeds een familiebedrijf! De familiale opvolging werd in 2020 nog verzekerd door neef Sébastien.

We proberen zoveel mogelijk verschillende stijlen aan te bieden en de plaatselijke cultuur en eigenheid van ieder wijnland te respecteren.

Meer dan 500 wijnen uit wel 20 wijnlanden worden er met de grootste zorg geïmporteerd. De wijnen worden geselecteerd op basis van identiteit, land, regio, appellatie, klimaat, bodem, druif, jaargang en wijnbouwer. Een plaats in het assortiment wordt slechts verdiend wanneer de wijn een typiciteit behoudt, een ziel en passie uitstraalt en perfect in balans is. Bruggelingen weten dus als geen ander dat de Raamstraat 1 hét adres is voor een unieke selectie mousserende wijnen, sterke dranken en aperitieven. Je vindt er zonder problemen een exclusieve champagne, een zeldzame of unieke wijn, een originele Gin of een Colheita Port van jouw geboortejaar, inclusief een mooie verpakking. Echte liefhebbers kunnen er bovendien ook tweemaal per jaar terecht voor een uitgebreid degustatieweekend.

Enkel met zo’n passie en oog voor kwaliteit, kan een zaak 200 jaar bestaan. Daarmee is Wijnen Feys één van de oudste wijnhandels in België, zelfs ouder dan België! Reden genoeg om dat te vieren, dus. Met een goed glas wijn – uiteraard – én met een nieuw boek, waarvoor Michel Van Acker zich verdiept heeft in de ganse geschiedenis. Het resultaat is een illustratief en historisch boek dat binnenkort, in het voorjaar, zal verschijnen. Houd de website en de social media dus zeker in de gaten, er staan namelijk ook nog wat activiteiten op de agenda.

📍 Wijnen Feys, Raamstraat 1 bis, 8000 Brugge

Afbeelding © Wijnen Feys