• Weetjes

Het smalste straatje van Brugge

Weetjes |

Wist je dat De Garre een van de smalste straten van Brugge is?

De Garre was oorspronkelijk een brandstraatje. Er kon hier verbinding met de Reie worden gemaakt voor bluswater bij brand. In dit steegje stond een publieke waterpomp. Die pomp zorgde echter voor overlast, omdat omwonenden daar steeds op- en afdraafden om water te komen halen.

De Garre is een zijstraat van de Breidelstraat en ligt tussen twee winkelpanden. Een ‘garre’ is een smalle opening of spleet in het West-Vlaams. Toch had het niet altijd die naam! In de 16de eeuw noemde de Garre het Zuidzeepstraatje. De naam verwees naar een zeepfabriekje dat hier toen gevestigd was. De Garre wordt sinds 1800 gebruikt in de volksmond. Toch werd in 1884 de officiële naam “Zeepstraat” aan de straat gegeven door het stadsbestuur. In 1936 veranderde dat uiteindelijk officieel naar “De Garre”.

Het straatje werd voorzien van een hek door bakker Corné. Hij zag het straatje een beetje als zijn eigendom. Het hek was bedoeld om wildplassers te verhinderen. De Garre stond namelijk bekend als een plek waar je gemakkelijk kon wildplassen. Er bestaat hier zelfs een volksversje over:

Sissen stond te pissenin de Garre van Koneei,d'er kwamen twee agentenen ze pakten Sissen mee. Sissen zei: 'k hen nog nie gedoanen ze lieten hem do stoan.

#mijnstadbrugge #lovelocal #degarre