• Weetjes

Het verhaal achter het Brugs beertje

Weetjes |

Weet jij waar het “Brugs beertje” vandaan komt? Het Brugs beertje staat bekend als de schilddrager van het wapenschild, als streekproduct en als de naam van een van ‘s werelds beste biercafés. Maar weet je ook waarom een beer symbool werd voor Brugge?

De legende gaat als volgt:

De 9de eeuw is voor Brugge een periode van geweld. Niet alleen werd de streek rond de stad getroffen door de Noormannen, maar ook door een gigantische beer. Toen Boudewijn I (de eerste graaf van Vlaanderen) tergukeerde naar Vlaanderen, werd hij aangevallen door een witte beer. Enfin, de beer was bruin maar zag wit door de sneeuw.

Niemand behalve Boudewijn aarzelde om zich in de strijd met de beer te werpen. Op een bepaald punt stelde de beer zich recht op zijn twee achterste poten tegen een boom. Op dat moment snelde Boudewijn zich met zijn lans naar de beer en doorboorde hij het lichaam van het beest. Dat deed hij met zo’n brute kracht dat de lans muurvast in de boom waartegen de beer leunde zat. De bijnaam “Boudewijn met de ijzeren arm” was dus verdiend. Sindsdien is de beer de drager van het schild van Brugge.

Passeer je de Poortersloge aan het Jan van Eyckplein, kijk dan zeker omhoog. Daar zie je een beeldje van een rechtopstaande, schilddragende beer. De Poortersloge was van 1417 tot 1715 het lokaal van het Genootschap van de Witte Beer. Dit was een steekspelvereniging die een tijdje na de heldendaad van Boudewijn werd opgericht.

Afbeelding © Historiek.net