• Weetjes

Openbare Bibliotheek Brugge digitaliseerde al 496 manuscripten

Weetjes |

Openbare Bibliotheek Brugge is één van de partners van het project Mmmonk. Mmmonk staat voor Middeleeuwse Monastieke Manuscripten – Open – Netwerk – Kennis. Het doel van het project is om de ongeveer 820 overgebleven middeleeuwse manuscripten van de abdijen Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Pieters en Sint-Baafs te digitaliseren en te ontsluiten. Hiervoor werkt de Openbare Bibliotheek Brugge samen met de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge en het Bisdom Gent en voor het digitaliseren met Iguana.

Reeds 496 manuscripten werden al gedigitaliseerd, dat zijn al 193.726 beelden! En er zijn er nog een heleboel te gaan. In afwachting van het uiteindelijke Mmmonk-platform kan je de manuscripten nu al raadplegen via mmmonk.be.

Waarom is de bibliotheek zo’n belangrijke partner voor dit project? De Openbare Bibliotheek Brugge bewaart ongeveer 800 manuscripten, waarvan een 600-tal dateren van voor 1551. 481 boeken van de abdijen Ter Duinen en Ter Doest vormen de kern van de middelleeuwse collectie. Deze collectie is sinds 2015 erkend als ‘Vlaams Topstuk’! De bibliotheek bewaart ook de oudste kopie van de Regel van de Tempeliers én een kroniek die de oudste gedateerde kaart van Vlaanderen bevat. Wij zijn al helemaal onder de indruk van zoveel erfgoed, maar dat is nog niet eens alles. De bibliotheek beschikt ook nog over 70 incunabelen, waaronder ca. 20 boeken van de Brugse librariër Colard Mansion, en ca. 23.000 oude drukken, ca. 60 historische krantentitels, verscheidene privé-fondsen, en het archief, de bibliotheek, en handschriften van Guido Gezelle.

Als je net als ons een beetje uit de lucht valt bij het woord incunabel: geen nood, we hebben het opgezocht. Een incunabel is een boek gedrukt vóór 1501, ook wel wiegendruk genoemd. Leuk weetje: ‘incunabel’ stamt uit het Latijnse woord voor babyluier en verwijst dus naar ‘de babytijd van de boekdrukkunst’. 🤗

Afbeelding © Openbare Bibliotheek Brugge