• Weetjes

Toen boten nog tot de Grote Markt konden varen

Weetjes |

Wist je dat er 500 jaar lang een imposant gebouw aan de Grote Markt van Brugge te vinden was? We hebben het over de Waterhalle!

De Waterhalle stond van 1294 tot 1787 op de plaats waar je nu het Provinciaal Hof vindt. De Waterhalle was een middeleeuwse overdekte laad-en losruimte. Boten konden dus tot de Grote Markt varen en hun goederen lossen en inladen.

In de 17de eeuw verminderde de scheepvaart in Brugge en zeker tot in de Waterhalle. De oorzaak was Antwerpen dat nu het centrum van de handel was in Vlaanderen na de verzanding van het Zwin en politieke moeilijkheden. In 1787 werd de Kraanrei overwelfd en viel de watertoevoer tot in het stadscentrum weg.

Door het verval van de Waterhalle werd in 1787 besloten om het gebouw af te breken. Enkele van de zuilen van de Waterhalle kan je nu nog vinden in het Arentshof aan de Dijver.

Na de afbraak van de Waterhalle werd een classicistisch gebouw opgetrokken. Op het gelijkvloers vond je verschillende cafés en in 1850 vestigde de provincieraad zich in het gebouw. De Bruggelingen vonden het gebouw echter afschuwelijk en waren dan ook niet rouwig toen het afbrandde in 1878.

Na de brand kwam de heropbouw in neogotische stijl. Het gebouw werd beter ontvangen door de Bruggelingen en bevatte een nieuw Provinciaal Hof, een postkantoor en een gouverneursresidentie.

Gek om te denken dat er ooit boten tot aan de Grote Markt konden varen, niet?