• Weetjes

Waarom Brugge zo veel zwanen heeft

Weetjes |

Een van de bekendste associaties met Brugge zijn de zwanen op de Brugse wateren. Weet je ook waarom er precies zo veel zwanen in Brugge rondwaggelen en waarom de zwanen eigenlijk meer een vloek zijn dan een zegen? De legende gaat als volgt:

Toen Maria van Bourgondië overleed na een valkenjacht in Brugge, kreeg keizer Maximiliaan van Oostenrijk het voor het zeggen in onze streken. De Bruggelingen waren echter niet zo’n fan van hun nieuwe bewindvoerder en zijn streng regime.

Toen Maximiliaan de stad op een dag bezocht, namen de Bruggelingen hem gevangen. Ook aanhangers van de keizer werden vermoord (een van die aanhangers was Pieter Lanchals).

Maximiliaan werd uiteindelijk vrijgelaten. Toch was hij op wraak gezind. Hij liet een leger los op Brugge als straf voor hun daden. Een bijkomende straf voor de moord op Pieter Lanchals was dat de Bruggelingen verplicht ‘ten eeuwige dag’ ‘lanchalzen’ ofwel zwanen op de reien moesten onderhouden. De regel geldt nog steeds dat als er een zwaan overlijdt er een nieuwe wordt gekocht.

#mijnstadbrugge #lovelocal #brugsweetje

Afbeelding © traveltalia.com