• Nostalgie

Brullende leeuwen in Genk

Nostalgie |

Leeuwen, olifanten, beren en aapjes, we kunnen het ons nog moeilijk voorstellen, maar vroeger vond je ze wel degelijk in Genk.

Vroeger had je in Genk, bij de oude directeurswoning in Zwartberg, namelijk een zoo. De ‘Limburgse Zoo’ werd opgericht door Marcel Wauters in 1970. Het eerste exotische dier die voet zette op Genkse bodem was een leeuwin. En zo bleef zijn collectie maar groeien en groeien. Velen doorkruisten het land om de Genkse zoo te bezichtigen. De mensen kwamen zelfs vanuit Nederland naar Genk. Het aantal dieren nam dan ook snel toe. Op een bepaald moment had je er zelfs de grootste berencollectie van West-Europa. Vooral de aapjes waren erg in trek bij de bezoekers. Een deel van hen liep zelfs vrij rond in het park.

Mooie liedjes blijven niet duren en dat was ook hier het geval. Zo gebeurden er af en toe tragische ongevallen. Er stierf zelfs een verzorger nadat hij in een berenkuil was gevallen. Daarna kreeg de zoo steeds meer en meer kritiek. Op 15 april 1998 sloot de Limburgse Zoo in Zwartberg voorgoed de deuren.