• Nostalgie

De Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk: Huis van de Dominicanen

Nostalgie |

Wat vind je van deze oude foto van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk? Deze bakstenen kloosterkerk werd in 1939 gebouwd. We hebben de kerk te danken aan de Dominicanen. De Dominicanen zijn ook wel beter gekend als de Orde der Predikheren en werd in 1215 gesticht door de Spaanse priester Dominicus Guzman. Hun doel was om het Evangelie te verkondigen en ketterij te bestrijden. Nog tot 2013 verbleven er Dominicanen in de kloosterkerk. Ze verbleven eerst in hun klooster aan de Calvariestraat, maar doordat de orde aan het uitbreiden was, hadden ze iet groter nodig.

Pas in 1943 werd de kerk ingewijd. De bouw duurde langer dan voorzien. Dit kwam doordat er een gebrek aan materiaal was tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het jaar 56 werd de kerk verheven tot parochiekerk.

Wat maakt deze kerk een bezoekje waard? De prachtige houten beelden van Raf Mailleux ( "De mijnwerker" op het kerkplein in Winterslag is ook van zijn hand), de kunstzinnige schilderijen van Willy Minders, Het beeld van de Heilige Barbara, patroon van de Genkse mijnwerkers en de mooie glas-in-loodramen.

Bron: Schlusmans, Frieda, 01-02-1977, ©Vlaamse Gemeenschap. Auteursrechten: All rights reserved