• Weetjes

Ontdek Optimo: nieuw ophaalsysteem in Genk vanaf 2022

Weetjes |

In Genk doen we de dingen graag samen. Aperitieven, gezellig eten, winkelen, sporten en zelfs afval sorteren! Dat laatste doen we vandaag met een efficiënte én innovatieve kijk. We worden natuurlijk niet voor niks Slimme Sorteerders genoemd!

Net daarom start Limburg.net vanaf 1 januari 2022 met Optimo: een slimme manier om afval te sorteren, in te zamelen en te recycleren. Dat doen ze met behulp van verschillende afvalzakken, elk met hun eigen kleur. Een afvalwagen zal dan elke twee weken alle zakken ophalen om ze daarna naar een sorteercentrum te brengen. Vervolgens worden de afvalzakken daar op kleur gesorteerd. Van daaruit vertrekken ze naar de verschillende verwerkingscentra.

Dit gloednieuwe afvalsysteem brengt trouwens heel wat voordelen met zich mee:

  • Met Optimo kunnen we meer afval beter sorteren.
  • Er wordt meer afval tegelijkertijd aan huis opgehaald. Voortaan moet je dus maar één ophaaldag onthouden voor alle afvalzakken.
  • Minder afvalwagens op de baan. Dit zorgt voor minder verkeer in de straten, waardoor er minder uitstoot is van fijn stof en CO2.
  • Dankzij de invoering van Optimo zal je in 2022 19,26 euro minder afvalbelasting moeten betalen.

Kortom, Optimo, dat is makkelijker sorteren, minder gedoe en beter voor milieu en gezondheid. Als we beter gaan sorteren, gaan er bovendien minder grondstoffen verloren. Wat je niet kan hergebruiken, vernieuwen, herstellen, verkopen of composteren, recycleer je in de toekomst met Optimo.

Wat verandert er nu concreet? Wel, vanaf 1 januari 2022 zal de afvalophaling dus nét iets anders zijn. Momenteel gebruiken we in Genk al vuilniszakken voor huisvuil en pmd. Vanaf 2022 komen er drie nieuwe zakken bij. Een voor textiel, een voor tuinafval en een voor keukenafval. De gft-container zal trouwens verdwijnen. Het groente- en fruitafval kan je in een aparte keukenafvalzak aanbieden en het tuinafval in een tuinafvalzak. Aan de ophaling van papier en karton, grofvuil en snoeihout verandert er helemaal niks. Ook de textielcontainers en glasbollen blijven gewoon staan.

Samen maken we werk van de ambitie om de eerste Vlaamse provincie te worden met een klimaatneutrale afvalophaling. Let’s do this!

Alle info over het nieuwe ophaalsysteem vind je op: https://bit.ly/optimo_genk