• Weetjes

Week van de Belgische muziek: Limburgers, muziekburgers!

Weetjes |

Het is je misschien ontgaan, maar het is ‘week van de Belgische muziek’. Dat er zich in ons land muzikale parels bevinden, is al lang geen geheim meer. Limburg spant echter de kroon met het afleveren van nationaal en internationaal muzikaal talent. Laat ze ons even, met veel fierheid, op een rijtje zetten.

Laat ons beginnen bij het begin. Rocco Granata verhuisde zoals vele Italianen op jonge leeftijd naar ons geliefde Genk. In de jaren ‘60 groeide hij uit tot een waar muziekicoon met onder meer zijn grote hit ‘Marina’. Hij tourde de wereld rond en bracht ‘Marina’ tot in New York. Zijn zalige, hese stem brengt ons nog steeds in zuiderse sferen.

Het Vlaamse lied kent ook enkele toppers in onze buurt. De Neerpeltse Stijn Meuris kaapte (👀) met zijn Noordkaap enkele nummer-1-hits weg, zoals het immer nostalgische ‘Ik hou van u’. 🎵 We waren bijna echt vergeten, hoe schoon de Limburgse muziek wel kan zijn… 🎵 Ook de Hasseltse Dana Winner is een Limburgs icoon. Ze schopte het met haar Nederlandstalige balades zelfs tot in Zuid-Afrika.

Limburg leverde ook de grootste kleppers uit de ‘dance scene’ af. Als Regi je geen belletje doet rinkelen, dan weten wij het ook even niet meer. Met Milk Inc én solo vulde hij talloze sportpaleizen en sprong heel België mee op zijn beats. Ook 2 Fabiola’s Patje Krimson liet dance-liefhebbers tot in Japan meespringen op zijn hits als ‘Lift u up’.

Dat Limburgers echte wereldburgers zijn, bewijzen ook diva’s Belle Perez die het Spaanse lied in België bracht en Axelle Red die ons haar zwoele, Franse chansons leerde kennen. Ook het songfestival bleef niet gespaard van de Limburgse wervelwind, toen Kate Ryan uit Tessenderlo ‘Je t’adore’ en de bijhorende kniezwengel op de wereld losliet. Ook zij is internationaal doorgebroken.

Ook kan onze streek uitpakken met fris en jeugdig, muzikaal talent. Singer-songwriter en Genkenaar Ibe won the Voice in 2019 en scoorde sinds dien al twee top-10-hits in ons land.

Ontdek hier welke initiatieven worden opgezet rond de week van de Belgische muziek!