• Weetjes

De oudste handelszaak in de Donkersteeg

Weetjes |

Wist je dat Slagerij Zwaenepoel de oudste handelszaak in de Donkersteeg is? Op exact dezelfde locatie was hier in 1850 al een spekslager gevestigd. Fun fact: De medaillons met varkenskoppen die op de gevel pronken dateren ook nog uit die tijd.

Slager Désiré Zwaenepoel nam in 1898 samen met zijn lieftallige vrouw Elisa De Muelenaere zijn intrek in het handelspand. Al snel specialiseerden ze zich in lamsvlees, waarmee ze in een mum van tijd naam en faam verwierven. Die dijk van een reputatie houdt vandaag nog steeds stand. Hier gaat alles van het lam over de toonbank: tong, lamsmedaillon, lamsschouder, lever, zweverik,… Een journalist van De Standaard zette het Texellam dat hier verkocht wordt zelfs op de lijst van “70 dingen die je moet eten voor je sterft”. Uiteraard kan je hier ook terecht voor andere vleessoorten van uitmuntende kwaliteit.

De zaak bleef tot 1989 in handen van de familie Zwaenepoel. Toen er geen opvolging meer was liet Jan Zwaenepoel de zaak over aan Nicolas Van der Linden en Ilse Moerman.

Foto © Muntenroute Gent