• Nostalgie
  • Weetjes

Heeft Napoleon een bijdrage geleverd aan de Tierenteyn – Verlent mosterd?

Weetjes |

Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven. Zoals dat de mosterd van Tierenteyn – Verlent de lekkerste is van de hele wereld.😉 Akkoord?

Het artisanale bedrijf Tierenteyn-Verlent, dat je vindt op de “Groenselmarkt”, maakt al mosterd sinds de 19de eeuw. Eén stap in de winkel brengt je meteen terug naar 1860, want het originele winkeldecor dateert nog uit die periode ✨

Het bedrijf werd oorspronkelijk gesticht door Petrus Tierenteyn. Na zijn dood zetten verschillende van zijn zoons het mosterd maken gelukkig verder. Er luidt trouwens een legende dat Petrus een conversatie tussen Napoleon en een van zijn soldaten over het mosterd maken zou opgevangen hebben. Maar het is toch nét iets waarschijnlijker om aan te nemen dat de grote aanwezigheid van de Fransen, die mosterdliefhebbers pur sang zijn, Petrus heeft beïnvloed om zelf ook mosterd te gaan maken.

Zijn mosterd verschilt van de Franse Dijon mosterd. De Tierenteyn mosterd wordt namelijk gemaakt van donker mosterdzaad, in tegenstelling tot het gele mosterdzaad van de Franse mosterd. In die tijd werd het mosterdzaad bovendien gemalen met de hand. Dat moet een hele klus geweest zijn. Doordat het in het begin zo arbeidsintensief was, konden enkel de rijken mosterd betalen.

PS. Dat Tierenteyn-Verlent volledig mee is met de ecologische trends, weet je als je je eigen potje of kruik meeneemt naar de winkel. Die vullen ze namelijk ter plekke met heerlijke mosterd 🌍 Goed voor de smaak én de afvalberg dus!