• Shopping

In de Pieter Van Reysschootlaan vind je één van de grootste pianobedrijven in Europa

Shopping |

Als pianist heb je waarschijnlijk wel al van Chris Maene gehoord, maar voor wie de man in kwestie nog een onbekende is stellen wij meneer Maene graag even voor. Misschien gaat bij piano’s Maene al een belletje rinkelen. In de Pieter Van Reysschootlaan vind je één van zijn filialen.

Piano’s Maene werd opgericht in 1938 te Diksmuide. Het begon allemaal met de pianowinkel van Albert Maene en Zulma Doutreloigne, de ouders van Chris. Albert was organist en muziekleraar. Je trof hem dagelijks aan in de muziekacademie van Diksmuide. Ook bij hem thuis gaf hij pianoles. Zulma was dan weer een commercieel talent. Samen vormden ze een powerduo en bouwden ze een prachtige zaak uit.

Vlak naast de pianowinkel woonde orgelbouwer Jozef Loncke. Hij leerde Albert Maene alles wat hij moest weten over het pianostemmen. Dan was er ook nog de Brugse pianoverkoper en-restaurateur Pierre Labyt die Albert Maene verder begeleidde in de wondere wereld van piano’s. Tenslotte gaf ook de Antwerpse pianobouwer Guido Vancauwenberghe zijn vakkennis door aan Maene.

In 1947 verhuisde de zaak naar het pittoreske Ruiselede, waar je nu nog steeds hun pianofabriek vindt. Omstreeks 1973 deed zoonlief Chris Maene zijn eerste intrede in de zaak. Elf jaar later werd hij de nieuwe zaakvoerder van Piano’s Maene en zorgde hij meteen voor de verdere bloei van de zaak. Piano’s Maene kon al snel als uniek worden bestempeld dankzij de combinatie van een pianozaak met een atelier en een collectie historische instrumenten. Die combinatie zorgt er voor dat ze hun klanten een totaalservice kunnen aanbieden: verkoop, verhuur, onderhoud, stemming, restauratie en nieuwbouw. Geen enkele pianozaak in België biedt een gelijkaardige service.

83 jaar na oprichting telt het bedrijf meer dan 80 medewerkers, 6 winkels waaronder één in Gent, een pianomuseum en een wereldvermaard atelier. Dat alles maakt van Piano’s Maene één van de grootste pianobedrijven van Europa. Momenteel staat Chris samen met zijn twee zonen Frederic en Dominique aan het roer van deze boeiende onderneming.

Leuk weetje: Piano’s Maene is officieel distributeur van Steinway & Sons in België en Nederland. In hun winkel te Gent vind je de "Steinway Piano Gallery Belgium”. Daar staat het volledige aanbod van de Steinway familie speelklaar voor jou opgesteld.

Foto © Piano’s Maene