• Shopping

Lijsten à l’Ancienne… Vakmanschap sinds 1892

Shopping |

1892, het jaar waarin glazenmaker Joseph Schleiper zijn bedrijf start in Brussel. Het begon met het maken van spiegels en lijsten op ambachtelijke wijze, met respect voor de kennis en werkwijze van gespecialiseerde vaklieden.

Ondertussen hebben ze 10 winkels in België, waarvan 1 in Gent. Nu zijn ze niet alleen gespecialiseerd in inlijstingen, maar ook in kunstenaars-en hobbymateriaal. In 1988 opende hun winkel in Gent, maar daarvoor maakte het bedrijf al een hele evolutie mee.

Vanaf de jaren ’60 verwierf het Schleiper bekendheid en dat niet alleen in België, maar ook in het Buitenland. Ze werden vooral heel populair toen ze in 1960 startten met hun verhuurformule van ‘ 2000 lijsten in bruikleen’ voor kunstenaars en galeriehouders. Tussen de jaren 1966 en 2004 was de firma Schleiper steeds aanwezig op de verschillende vakbeurzen van Brussel (Vakbeurs van het meubel) Munchen, Keulen, Birmingham, Parijs (Equiphotel), Frankfurt, Lyon (Meuropan) en Basel. Daar legde de firma contacten met de verkopers en inrichters van grote hotels zelfs tot in Noord-Afrika. In 1979 openden ze zelfs een winkel in Parijs, op een steenworp afstand van de Faubourg St. Honoré en de Champs Elysées.

Doorheen de jaren heen is er één constante: vernieuwing. Het bedrijf was al van in het begin mee met de nieuwste trends. In 1966 vernieuwde Eric Schleiper het voorraadbeheer aan de hand van innoverende logistieke programma’s. Een punt waar ze bij Schleiper nog heel sterk in zijn: Luisteren naar hun klanten. De kunstenaars die hun werk in de Claude Jongen Galerij tentoonstelden (galerij van de echtgenote van Eric Schleiper) drongen steeds aan om te starten met de verkoop van kunstenaarsmateriaal. De klant is koning, dus deden ze dat ook. Het eerste verkooppunt kwam beneden in de Galerij langs de Charleroise Steenweg. Hiermee ging de firma een nieuwe kleurrijke richting op dankzij grote keuze aan verf. De verfproducenten Daler en Rowney stelden als eerste hun vertrouwen in Schleiper, iets wat ze zich nooit beklaagd hebben. Vanaf 1980 verkochten ze zelfs kunstenaarsmateriaal van hun huismerk.

We eindigen met enkele leuke weetjes over dit familiebedrijf:

  • In 2013 werd Schleiper Hofleverancier van België.
  • De firma heeft een assortiment van 850 verschillende lijstprofielen. Keuze genoeg dus!
  • Schleiper leidt zijn eigen personeel op in de verschillende vaardigheden aangezien er geen opleiding voor lijstenmaker bestaat.

📍 Onderbergen 31, 9000 Gent