• Shopping

PLUM: een eeuwenoude traditie voor fietsen.

Shopping |

Heb jij al eens een bezoekje gebracht aan Plum, de oudste nog bestaande fietsenwinkel van Gent? Het begon allemaal in 1910 met paswerker Pol Desnerck. Hij was het maken van passingen beu en besloot om met buizen fietsen in elkaar te steken. Een wijze keuze, want 111 jaar later bestaat de winkel nog steeds. Met zijn spaargeld kocht hij een klein pandje in de Bagattenstraat en hij was vertrokken!

Pol had een echte passie voor alles wat met fietsen te maken had. Hij was niet alleen een krak in het bouwen van fietsen, maar ook in het geven van goede raad aan de ‘coureurs’.

Hij startte onder de niet zo originele merknaam ‘P.D.S’, maar veranderde die al snel naar ‘La Plume’. Een synoniem voor de vele overwinningen van zijn renners. Helaas kwamen er kapers op de kust. In Brussel kwam er enkele jaren later een nieuw merk op de markt, ‘Plum d’Or’. Toen kon je nog niemand aanklagen voor een merknaam die reeds in gebruik was. Dus zag Pol zich genoodzaakt om terug een nieuwe naam te zoeken. ‘Plume Vainqueur’ was geboren en niemand kon die naam nog overtreffen!

Zijn rennersteam én zijn zaak werden dermate populair dat ze moesten verhuizen naar een groter pand, het huidige pand op de Nederkouter.

Jaren later was de tweede generatie aan de beurt! Marcel, de zoon van Paul nam samen met zijn vrouw Rosa de zaak over. En daarna nam hun zoon Paul de zaak over. Hij gaf de zaak een echte boost. Hij kocht het nostalgische en prestigieuze merk Ajax en nadien de merken Paganini en Ponti.

Nu 111 jaar later is de zaak er nog steeds! Om trots op te zijn!

PS. Op de foto zie je Pol Desnerck met zijn vrouw Coralie

Foto © Plum