• Weetjes

Sfeervolle monumentverlichting voor de Tondelier-gashouders

Weetjes |

Waar vandaag de dag een levendig nieuw stadsdeel te vinden is, was er vroeger een bedrijvige gasfabriek. De twee gashouders zijn nog steeds een gekend zicht en als enige twee bewaarde historisch natte gashouders in België, zijn ze erkend als monument.

Oorspronkelijk waren er vijf gashouders, waar het kolengas werd opgeslagen om verdeeld te worden. Maar door de opkomst van aardgas, werd kolengas overbodig. Na 1940, toen de fabriek voor het laatst in gebruik was, verdwenen drie daarvan en bleven uiteindelijk slecht de huidige twee bestaan. Deze overgebleven gashouders werden nu, na grondig onderzoek, gerestaureerd.

De eerste gashouder is zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld, met gerecupereerde onderdelen. Slechts een deel blijft open, zodat je van bovenaf kan kijken hoe zo’n gashouder eruit zag! Ook de twee bakstenen pomphuisjes zijn hersteld, en in het park worden enkele van de ingenieuze mechanismen tentoongesteld. Een mini-openluchtmuseum, dus! De tweede gashouder wordt als openluchtarena geïntegreerd in het Tondelierpark. Met zitplaatsen tussen de metalen kolommen wordt het een gezellige ontmoetingsplaats.

Nu, na de restauratie, heeft de stad ook sfeervolle monumentverlichting voorzien. Geheel volgens het lichplan zullen de monumenten verlicht worden van valavond tot middernacht.

Tot slot nog enkele weetjes.

  • Tondeliers waren de lantaarnaanstekers van de stad. Iedere avond trokken zij door de Gentse straten om de straatverlichting manueel aan te steken.
  • De gashouders dateren van 1881 en zijn sinds 1995 beschermd als monument Zonder Economisch Nut
  • De gashouders werden ook wel gasklokken genoemd. Aan de hoogte van de telescopische gashouders lazen de bewoners het uur af. Overdag werd er veel gas geproduceerd, naarmate het verbruik in de stad zakten de gashouders weer.

Afbeelding © Stad Gent