• Nostalgie

Een Hasseltse held

Nostalgie |

Vandaag toveren we deze foto van de Dokter Willemsstraat uit de oude doos. Prachtige foto, maar wie is die dokter Willems nu eigenlijk? Deze rasechte Hasselaar was één van de pioniers van de bacteriologie en immunologie. Misschien heb je zijn standbeeld naarst het Hasseltse Jenevermuseum al gespot. Zijn vader Pieter Jan Willems was een jeneverstokers die van 1836 tot 1842 burgemeester was van Hasselt.

Vanwege de jeneverindustrie kende de streek rond Hasselt veel veeteelt. Jenever en vee klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar we leggen je graag even uit wat de twee met elkaar te maken hebben. De afvalproducten van de jeneverindustrie, meer bepaald de vergiste granen, werden gebruikt om runderen vet te mesten.

Het Hasselts vee werd in 1838 getroffen door een epidemie van longpest (zo klonk het toen in de volksmond) uit. Deze uiterst besmettelijke ziekte richtte heel wat ravage aan het veebestand van de Hasselaren. Ook bij het vee van de familie Willems. De toen pas afgestudeerde Louis Willems wilde zich toeleggen op deze problematiek en besloot zich daarom bij te scholen aan de École Vétérinaire van Altfort nabij Parijs. Daarna deed hij verdere kennis op in Nederland en in Duitsland. Uiteindelijk vond hij een vaccin tegen deze veepest.

De Hasseltse bevolking was zo blij dat ze verlost waren van die ellendige runderziekte dat ze hem als dank de kroon van de Virga Jesse schonken.

Ken jij nog interessante weetjes over dokter Willems? Deel ze dan zeker in de comments!

Foto © erfgoedplus