• Wat te doen

Geen zever: hier ontdek je alles over Hasseltse jenever!

Wat te doen |
Photographer: Kris Van de sande | Copyright: © Kris Van de Sande

Wie Hasselt zegt, zegt Limburgse vlaai, speculaas, maar uiteraard ook Hasseltse jenever. Een bezoekje aan het jenevermuseum is verre van een suffe gelegenheid. Je wordt er overspoeld door de ene na de andere interactieve en leerrijke ervaring. Of je nu de flessencollectie wilt aanschouwen, een museumspel wilt spelen of vooral wilt proeven van dit Hasseltse lekkers; het kan allemaal in het jenevermuseum.

Sinds een paar maanden kan je er de Geestendetector ontdekken, waar je kennismaakt met hoe het was om te leven en werken in een stokerij aan het eind van de 19de eeuw. Aan de hand van audiofragmenten, animaties en video’s duiken er via augmented reality meester-stokers, leerling-stokers en bottelaarsters op die je meenemen in hun fascinerende geschiedenis. De stemmen van onder meer Mattheo Simoni en Filip Peeters zullen ongetwijfeld een belletje doen rinkelen.

Aan de hand van een zoekspel door het hele museum kan je cluedogewijs ook het mysterie van de Jenevermoord oplossen. De meester-stoker wordt op gruwelijke wijze vermoord en het is aan de museumbezoekers om de verdachten op te sporen…

Afsluiten kan in de Jeneveracademie, waar je het nuttige aan het aangename kan koppelen. Tijdens een heuse jeneverdegustatie ontdek je alles over de verschillende aroma’s en smaaksensaties. Hou je van graanachtige of eerder van bloemige smaken? Je leert er hoe je best jenever bewaart, schenkt en proeft. Je kan bovendien ook de test doen om te proeven welke jenever het best bij jouw smakenpalet past. Iedereen gaat er als jenever-expert naar buiten!

Een ticketje kost slechts 7 euro en het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Schol!