• Weetjes

Hasselt veranderde in de grootste griezeltuin van Europa

Weetjes |

Wie herinnert zich nog de vier Reuzenheksen Zwarte Mie, Kromme Berb, Schele Octavie en Kwezeltje Rozalie uit de Heksenstoet? Zegt de Heksenstoet jou helemaal niks? Lees hieronder dan snel even verder!

🧙‍♀️ De Heksenstoet ontstond uit een van de vele volksinitiatieven van de nieuwe wijk Banneux. Na onder andere de Breughelfeesten rond 1960 en de Klokkefeesten in 1970 werd in 1974 voor het eerst de Heksenstoet georganiseerd. Elk jaar viel er in die periode heel wat te beleven in de stad. Zo werden er altijd tentoonstellingen, galaconcerten, academische zittingen en volksvermaak in ruime tenten georganiseerd. Meer dan tien jaar zou de Banneuxwijk de grootste griezeltuin van Europa herbergen. In 1984 werd helaas het einde van de Heksenstoet aangekondigd.

🧙‍♀️ 1976 was een groot jaar voor Zwarte Mie, Schele Rosalie, Kwezeltje Octavie en Kromme Berg, want dat was het eerste jaar van de heksenkoek. Deze heksen waren vanaf dan een vaste waarde in de stoet.

🧙‍♀️ De stoet is een ode aan de schrijver Alfons Jeurissen. In 1974 was het 100 jaar geleden dat hij geboren werd en de stoet is gebaseerd op zijn werken.

Foto © Hasel (Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen)